Ajándék ötletek túrázóknak: hogyan válasszunk megfelelőt?

Mivel a baráti körömben sok a természetkedvelő, az évek során sok túrázással kapcsolatos ajándékot adtam és kaptam. Szép lassan ráéreztem, hogy milyen típusú ajándékokat lehet adni, melyek a jó és a kevésbé jó ötletek és ebben a cikkben meg szeretném osztani a tapasztalataimat ezen a téren.

Ebben a cikkben ajándék ötleteket osztok meg természetkedvelők számára, többnyire túrázó felszereléseket de más kategóriákból is, legyen szó meglepetésről, vagy közösen választott ajándékról!

Ha jobban megfelel, ezt a cikket olvashatod angol és román nyelven a jobboldali linkeket használva, vagy megnézheted a hozzá kapcsolódó videót.

Olvasáshoz szükséges idő: 10 perc

Szempontok

Mielőtt egy adott ajándék mellett döntünk, fel kell tennünk magunknak pár kérdést.

Kinek lesz az ajándék?

Egy olyan valakiről van szó aki nemrég tette meg az első lépéseit a természetjárásban vagy egy tapasztalt túrázóról? Gyakran vásárol az illető felszerelést? Minél megszállottabb valaki és minél több ideje volt felszerelést vásárolni, annál nagyobb eséllyel vette már meg magának amire szüksége van.

A párunkról vagy egy családtagról van szó? Ha egy közeli személynek keresünk ajándékot, nagyobb eséllyel ismerjük az igényeit, de ugyanakkor a közeli kapcsolat lehetővé teszi, hogy közösen válasszunk ajándékot és mi csak javaslatokkal jöjjünk, ahhoz, hogy elkerüljünk egy rosszul sikerült meglepetést.

Esetleg egy igényes hölgyről van szó vagy egy perfekcionista úrról aki minden részletre odafigyel (mint jómagam)? Ebben az esetben nagyok az esélyei annak, hogy nem találjuk el a megfelelő színt vagy a megfelelő karakterisztikákkal rendelkező modellt.

Csak nyáron túrázik az illető, vagy télen is (vagy legalább is érdekelt benne hogy kipróbálja a téli túrázást)? Szeret sziklát mászni? Terepen futni? Az alpinizmust? Ha a fenti kérdések valamelyikére pozitívan válaszoltál, azzal tágul a lehetséges ajándékok listája és ezeket részletezni fogom lennebb.

Meglepetés vagy sem?

Az esetek többségében meg szeretnénk lepni az illetőt, de jobb ha tudjuk, hogy a túrázók egy külön állatfajt képviselnek, aminek a gondolkodásmódját nehéz megérteni egy átlagembereknek. Különösen egyes hölgyek nagy hangsúlyt fektetnek a felszerelés esztétikai oldalára is, nem csak a funkcionalitására, így nekik megtalálni a megfelelő ajándékot igazi kihívás. Attól függően hogy milyen kapcsolatban állunk a személlyel és milyen jól ismerjük a felszerelés-kollekcióját, jó ötlet lehet úgy dönteni, hogy közösen válasszunk ajándékot és mi csak javaslatokkal jöjjünk. A lentebbi ötletek esetén részletezni fogom, hogy melyik mennyire megfelelő meglepetés ajándéknak.

Ár?

A túrázó felszerelések ára nagyon nagy skálán mozog típustól, márkától és karakterisztikáktól függően. Minél magasabb árat tervezünk fizetni egy ajándékért, annál biztosabbak kell lennünk benne, hogy emberünknek valóban szüksége van arra a felszerelésre, nem vett, vagy tervez venni valami hasonlót, vagy valaki más nem gondolkozik egy hasonló ajándékon.

Adjunk élményeket, ne tárgyakat

A legmagányosabb túrázók is szeretik megosztani az élményeiket a szeretteikkel, ezért megfontolandó valamilyen élményt ajándékozni nekik amelyre az életük további részében visszaemlékezhetnek. Esetleg repülőjegyeket, busz jegyeket vagy vonatjegyeket egy olyan helyre ahová együtt mehetünk. A 30 ország közül melyet meglátogattam, túrázás szempontjából a kedvenceim Norvégia, Montenegró és természetesen Románia voltak. A természet nagyon tetszett Franciaországban, Szlovéniában és Ausztriában is.

Ha nem vagy az a túrázós fajta, anyagi segítséget is nyújthatsz neki, hogy egy régi vágyát beteljesíthesse. Amikor egyedül indultam útnak Franciaországba, a barátaimtól kapott anyagi támogatás sokat segített.

Szóló kirándulás Franciaroszágban, Col de L'Iseran, az Alpok legmagasabban fekvő aszfaltozott hágója, 2016
Szóló kirándulás Franciaroszágban, Col de L'Iseran, az Alpok legmagasabban fekvő aszfaltozott hágója, 2016

Filmek

Sok jó film létezik expedíciókról, hegyekről, magas csúcsokról. Egy részük megtekinthető ingyenesen az interneten, de jó ötlet lehet ajándékba venni egy DVD vagy Blu-ray változatot.

Több barátommal is egyetértünk abban, hogy a legjobb hegyekkel kapcsolatos film a Touching the Void. Egy másik klasszikus az 1996-os Everest tragédiáról (amiről itt is beszéltem) az Into Thin Air. Egy modernebb feldolgozása ugyanezeknek a történéseknek az Everest című film.

Térképek és könyvek

Mivel nem vagyok nagy könyvmoly, itt nem ajánlhatok mást, mint azokat a könyveket, amiken a fenti filmek alapulnak: Touching the Void és Into Thin Air.

Személyesen nem olvastam, de jó dolgokat hallottam Scott Jurek North című könyvéről, amelyben leírja rekord döntési történetét a híres Appalachian Trail útvonalon.

Azok számára akiket lázba hoz a minimalista futás, a Born to Run című könyv kötelező. Gyakorlatilag ez a könyv indította el a mozgalmat, amely a mexikói Tarahumara törzsről szól.

Az élmények és felszerelések közötti határon vannak a térképek és útikönyvek. Jelenleg Romániában a Munții Noștri térképeit tartják a legjobbnak túrázáshoz, mivel aktuálisak, tartalmaznak szintgörbéket, résztávolságokat és egyesek részidőket is. A Dimap térképei szintén népszerűek.

Felszerelés

A túrázó felszereléseknek nagy rajongója vagyok. Szeretek új anyagokat, új elgondolásokat, új ötleteket kipróbálni és idővel megtanultam, hogy mi tetszik, mi nem tetszik, mi működik számomra és mi nem. Természetesen ezek a dolgok folyamatosan változnak, alakulnak, fejlődnek. Itt megtalálhatod milyen felszerelést használok jelenleg nyári egynapos túrákra.

Elkerülendő

Ha egy meglepetés ajándék mellett döntöttél és nem ismered nagyon jól a személyt akit meg akarsz ajándékozni, a következő felszerelésekkel nagy eséllyel mellé lőhetsz.

 • Sátrak: A sátrak sokfélék és nehéz kitalálni, hogy a kedves túrázó ismerősünk mit részesít előnyben. Talán valami könnyűt, talán valami stabilat. Esetleg egy olyat amit könnyű felhúzni, esetleg egy olyat amiben sok a hely. Lehet, hogy egy egyszemélyes sátorra vágyik, lehet, hogy egy három személyesre két előszobával. Egyszerűen túl sok a változó. A mi két személyes sátrunk nagyon stabil és tágas, a súlya közepes, viszont az ára magas. A közép ár kategóriában tapasztalatom szerint a Vango sátrak jó ár-érték aránnyal rendelkeznek (kettőt is használtam intenzíven).

Vango Mirage 200 sátor két nap komoly vihar után, Fogarasi havasok, 2017
Vango Mirage 200 sátor két nap komoly vihar után, Fogarasi havasok, 2017
 • Hátizsákok: Itt is egyszerűen túl sok a lehetőség a minimalista hátizsákoktól egészen a sok zsebesekig, ideértve a mellény típusú szaladó hátizsákokat is. Ha mégis fontolóra veszed ezt az opciót, találsz néhány javaslatot itt.
 • Bakancs és cipő: A lábbelivel a fő probléma, hogy fel kell próbálni vásárlás előtt, mert a méretek különböznek márkától és modelltől függően. Viszont vannak személyek, akiknek a lábuk jobban belepasszol a standard számozásba, az ő esetükben megpróbálhatod a javaslataimat bakancsok vagy terepfutó cipők terén.
 • Nadrág: A probléma itt is a méretekkel van. Általában a tengeren túli márkák nagyobbak mint az európaiak ugyanarra a számra. Egy kis kísérletezésre van szükség amíg belőjjük a megfelelő számozást ezeknek a márkáknak az esetében, de utána nyugodtan rendelhetünk interneten keresztül is. Nyári túrákra a Mountain Equipment nadrágjait kedvelem, amik tipikus európai számozással vannak ellátva.
 • Esőkabát: Gore-Tex, eVent, NeoShell vagy Pertex? Klasszikus vagy Napóleon zsebek, cipzárral vagy anélkül? Sisak alá vagy felé jövő kapucni? Állítható, drótozott vagy puha szegéllyel? Neon szín a jobb láthatóság és a “menőség-faktor” érdekében vagy inkább valami visszafogottabb? A lehetőségek határa a csillagos ég, akárcsak az áraké.
 • Alsónemű: hacsak nem ismered NAGYON jól az illetőt, inkább kerüld ezt a fajta ajándékot. Túl személyes és túl nehéz eltalálni mik a személy preferenciái. Amikor sportoláshoz használt fehérneműkről beszélnünk, a legfontosabb a funkcionalitás és a kényelem és ezeket a szempontokat csakis az ismerheti, aki hordja ezeket a termékeket.

Azoknak, akiknek van mindenféle cuccuk

Én egy olyan fajta személy vagyok, aki miután eldönti, hogy pontosan mit akar vásárolni, nagyon hamar meg is veszi azt (kivéve hogyha nagyon drága). Éppen ezért, egy ilyen típusú személy számára nagyon nehéz olyan felszerelést találni amire szüksége van és még nem vásárolta meg. Az ilyenek számára jó ötlet lehet egy ajándékkártya. Például a Decathlonban lehet ilyet vásárolni, amire feltölthető a kívánt összeg és a kártyát megkapó személy levásárolhatja azt.

Azoknak, akik télen is túráznak

 • Azok, akik csak most ismerkednek a téli túrázással valószínűleg nem rendelkeznek még lábszárvédőkkel. Én legalább három párt adtam már ajándékba amiket aztán az ajándékozottak használtak is a közös túrázások alkalmával. Tapasztalatom alapján nincsen nagy különbség az olcsóbb és a drágább változatok között, ezért azt javaslom hogy ne költsetek túl sokat ezekre.
 • Azok akik egy kicsivel nehezebb terepen is túráznak, mint lefagyott hó vagy jég, hasznát vehetik egy pár csúszás gátlónak. (Nekünk is jól jött volna Cipruson az előző télen, de ki gondolta volna hogy pont ott lesz rá szükségünk…) Ezeket rá erősíthetjük a bakancsunkra, de nem nevezhetőek éppen hágóvasnak, mert inkább sétálásra voltak tervezve. Kipróbáltam több félét is, de ami engem illet az egyetlen helyes választás a Kahtoola Microspikes. Még akkor is hogyha drágábbak, melegen ajánlom hogy kerüljétek a többi márkát!
 • Én személyesen nem használtam még, de úgy tűnik hogy sokan szeretnek hótalpakkal túrázni.
 • Télen soha nem indulok el egy termosz fekete tea nélkül, amely szükség esetén meleggel és energiával lát el.

A Csalhón (Kahtoola Microspikes csúszásgátlóval, Rab Vapour Rise nadrággal, Marmot Ether Driclime szélálló kabáttal az Arc'teryx Nuclei Hoody pufikabát alatt), 2017
A Csalhón (Kahtoola Microspikes csúszásgátlóval, Rab Vapour Rise nadrággal, Marmot Ether Driclime szélálló kabáttal az Arc'teryx Nuclei Hoody pufikabát alatt), 2017

Azoknak, akik szeretik a kütyüket

Mit szólsz egy iránytűhöz? Vagy egy hordozható töltőhöz? Esetleg egy eszközhöz amivel a szél sebességét és a hőmérsékletet lehet mérni? Egy altiméteres órához? Egy tevékenységkövetőhöz (activity tracker-hez)? Talán egy GPS-es órához? Megnézheted itt, hogy én milyen kütyüket használok.

Szél a Bucura I csúcson, Retyezát, 2018
Szél a Bucura I csúcson, Retyezát, 2018

Azoknak, akik szeretnek sátorozni

 • Egy másik ajándék amit már adtam a múltban és erre a karácsonyra is venni fogok az egy hálózsák. A hölgyek általában fázósabbak és a barátnőmnek szüksége van egy olyan hálózsákra amiben kényelmesen aludhat az északi országokban is. Az ő esetében ez egy expediciós hálózsákot jelent, amivel a Himalájába szokás menni 🙂 Ami a karakterisztikákat illeti, a hőmérsékleti besoroláson kívül, oda kell figyelni a hálózsák formájára (én személyesen a múmia típusúakat kedvelem, de sokak számára ezek túl szűkek) és a cipzár hosszúságára (én inkább a teljes hosszúságú cipzárt szeretem, még akkor is hogyha pár 10 grammal nehezebbé teszi a zsákot).
 • Sokan használtunk már izolírt alváshoz, de amióta kipróbáltam egy önfelfújódó matracot, nem is akarok többet habmatracokról hallani. Az első önfelfújódó matracom az Artiach nevű cégtől volt, ami pont az első Norvégiában töltött éjszakánk után kezdett el ereszteni, úgyhogy ott kellett egy újat vegyek magamnak és ugyancsak egy ilyen márkájút választottam. Van még egy Prolite modellem a Therm-a-Rest-től és sokan használják és szeretik a NeoAir modellt ugyancsak tőlük. Nyári sátorozáshoz 2.5 (férfiaknak) és 3.5 (nőknek) közötti R-value-t javasolnék, maximum 500-600 gramm közötti súllyal.
 • Luxuscikkek számít és ezért sokan kerülik egy kempingező párna magukkal vitelét. Én ebben az évben vettem magamnak először ilyesmit és nem bánom a döntést: inkább viszek magammal pár tíz grammal nagyobb súlyt, hogy aztán majd jobban aludhassak éjszaka. Ha szerinted az a személy, akit meg akarsz ajándékozni, is így gondolja, akkor azt javaslom hogy nézd meg az Exped (ez a legkönnyebb és a legminimalistább), a Sea to Summit (középkategória), vagy a Therm-a-Rest (a legkényelmesebb de a legnehezebb is) párnáit. Egy másfajta megközelítés ez a párnahuzat a Therm-a-Rest-től, amibe ruhákat gyúrhatunk. Én együtt használom az Exped párnával.
 • Azok akik gyakran sátoroznak erdőben (én személyesen jobban szeretem az erdő szint felett) lehet hogy szívesen kipróbálnák a függőágyban való kempingezést is, ami nagyon népszerű a világ egyes részein.

A Therm-a-Rest matracom szárítása két nap komoly vihar után a Fogarasi havasokban, 2017
A Therm-a-Rest matracom szárítása két nap komoly vihar után a Fogarasi havasokban, 2017

Azoknak, akik szeretik a meleg ételt

 • Sokak számára a kempingezés ekvivalens valami jó kaja elkészítésével is. Ehhez sok helyen szükség van egy főzőre, mivel nemzeti parkokban és rezervátumokban nem szabad fával tüzet rakni, még a lehullott ágakból sem! Nincs túl nagy tapasztalatom főzők terén, de Norvégiában egy barátoktól kölcsönbe kapott Jetboil-t használtunk és nagyon meg voltunk vele elégedve, nem volt vele semmilyen problémánk. Egy minimalisztikus verzió, ami általános kedvencnek számít az az MSR PocketRocket 2.
 • Az étel elkészítéséhez szükség van evőeszközökre és edényekre is. Egy ilyen szettet kaptam születésnapi ajándékként és sok éven át nem volt rá lehetőségem hogy kipróbáljam, de az idei évben legalább 50 adag kaja elkészítésére használtuk.

Azoknak, akik mindig szomjasak

Egy olyan felszerelés, amivel nem rég kezdtem el kísérletezgetni, az egy vízszűrő és már volt pár helyzet amikor azt kérdeztem magamtól, hogy hogyan tudtam eddig élni nélküle ilyen hosszú időn át. A legminimalisztikusabb változatot a Sawyer Mini-t használom, néha kombinálva tisztító tablettákkal, ahogy azt a nyári felszerelésről szóló cikkemben említettem.

Fázósaknak

 • Egy másik egyszerű ajándék amit többször is adtam a múltban az egy polár. Könnyű, praktikus és nekem személyesen tetszik külalakra is, akár városi viseletnek is.
 • Viszont “igazi” hegyekben ahol erős szél fúj, egy polár nem elegendő, mert a szél könnyebben átfúj rajta, mint egy pamut pólón. Széles skálán fekszik az áruk, de egy pufikabát mindenképp hasznos ajándék. Nyárra egy maximum 400 (fiúk) – 500 (lányok) grammosat javasolok, télre felmehet 700-800-ig. Én egy Arc’teryx Nuclei-t használok nyárra és egy  Mountain Equipment Fitzroy-t télre. Mindkettőt intenzíven használtam és azt mondanám, hogy már visszahozták az árukat, alig látszanak rajtuk a használat jelei. A barátnőm szülinapjára egy Rab Nimbus-t vettem.
 • Az a benyomásom, hogy szélkabátokból kevesebb fajta van, mint esőkabátból, így megpróbálkozhatsz velük. Nyáron egy Arc’Teryx Squamish-t, télen egy Marmot Ether Driclime-t használok.
 • Fázos embereknek egy pár kesztyű mindig jól jön. Őszintén szólva, nyárra még nem találtam meg a tökéletes párt, de télre egy pár kétujjas kesztyűt javasolok, mint amit én is használok.

Azoknak, akik botokkal túráznak vagy szaladnak

Sokakat láttam mostanában Z típusú túrázó bottal, így én is ki kellett próbáljam őket. Most már értem miért olyan népszerű a Black Diamond Distance Carbon Z és nekem is általános kedvencemmé vált mindenféle tevékenységhez. Erről a témáról írtam itt is.

A Black Diamond Distance Carbon Z botjaimmal a távoli északon, Norvégia, 2018 (vajon honnan jött az inspiráció a videóim intrójához?)
A Black Diamond Distance Carbon Z botjaimmal a távoli északon, Norvégia, 2018 (vajon honnan jött az inspiráció a videóim intrójához?)

Azoknak, akik szeretnek sziklát mászni

Itt nem csak a keménymagra gondolok, hanem azokra a túrázokra is, akik szeretik a via-ferrátázást. Nekik egy beülő és egy via-ferrata set nélkülözhetetlen. És mivel nagyon vékony a bőröm és emiatt könnyen kiszakad a sziklákon, a kalandparkok kábelein, vagy a mászókötélen, az egyik legjobb ajándék amit valaha kaptam az egy pár kesztyű volt ezekhez az aktivitásokhoz. 

Szigorúan mászoknak, egy biztosító eszköz, mint a Grigri 2 vagy egy egyszerűbb, mint ami nekem is van, jó ajándék lehet. Komoly mászók esetén a lista folytatódhat karabínerekkel, expresszekkel, kötelekkel, kordelinekkel vagy magnézium zsákokkal. De ha ilyesmiben gondolkodsz, valószínűleg nem az én tanácsomra van szükséged 🙂

Nem kell nagy mászó légy ahhoz, hogy szükséged legyen egy sisakra. Ez jól jöhet via-ferrata-ra, kalandparkban és akár az életedet is megmentheti egyes útvonalakon a Királykőn mint a híres Deubel-féle láncos út, vagy a Mytikas csúcs megmászásakor Görögországban. Nekem egy Petzl sisakom van.

Sziklamászás a Túri hasadékban, 2012
Sziklamászás a Túri hasadékban, 2012

Alpinistáknak

A sziklamászásnál említetteken kívül még idetartozik két fontos darab: a hágóvas és a jégcsákány. Ilyesmit venni csak kezdők számára ajánlanék, mert a tapasztaltabb alpinistáknak már valószínűleg van. Sok fajta létezik, kezdők számára a kevésbé technikai változatokat ajánlanám.

Cosmiques él (hágóvassal, jégcsákánnyal és a Petzl sisakommal), Mont Blanc hegység, 2013
Cosmiques él (hágóvassal, jégcsákánnyal és a Petzl sisakommal), Mont Blanc hegység, 2013

Azoknak, akiket mindig elkap az eső

 • Az esőkabátokkal ellentétben, az esőnadrágok általában egyszerűbbek és lezserebb a méretezésük, így könnyebb kiválasztani a megfelelő számot. Én egy pár Montane Minimus-t hordok magammal, ahogy azt a nyári felszerelésről írt cikkemben említettem.
 • Mostanában kezdtem el az úgynevezett dry bag-ekkel kísérletezni. Ezek gyakorlatilag nagyon könnyű és nagyon tartós anyagból készült zacskók, amelyeket le lehet zárni légmentesen, hogy a víz ne hatoljon beléjük. Így az érzékenyebb felszereléseket beléjük lehet pakolni, hogy megvédjük őket a nedvességtől. Mivel különböző színűek, ezért jól használhatóak a tárgyak kategorizálására a hátizsákban. Kipróbáltam az Exed és a Sea to Summit modelleit is és nem láttam közöttük semmilyen lényeges különbséget, mind a kettő nagyon jó minőségű és melegen tudom ajánlani őket.

Azoknak, akiknek valami mindig belemegy a bakancsukba

Sok fajta nyári kamáslit próbáltam és a kedvencem távolról a Dirty Girl Gaiters. Ezek a szó szoros értelmében több száz színben és mintában megtalálhatóak.

Mindenkinek

 • Véleményem szerint a legfontosabb túrázó felszerelés a fejlámpa. A tapasztalataimról és javaslataimról a nyári felszerelésekről írt cikkemben olvashatsz.
 • Egy Buff egy olcsó ajándék lehet, ami szinte bárki számára megfelelő. Vannak polárból vagy gyapjúból készült változatok is a fázósabbaknak.
 • Szinte mindenki örülne egy pár túrazokninak. Az egyik legfontosabb ruházati cikknek tekintem túrázáshoz. Megnézheted itt melyek a kedvenceim jelenleg.
 • A technikai pólók bárki számára hasznosak, akik aktív életmódot élnek (és nincs bajuk a műszálas anyagokkal – nekik jó választás lehet egy merino gyapjúból készült változat, mint amiről itt beszéltem). Nos, talán kivéve az olyanokat mint én, akik annyi futóversenyen vesznek részt, hogy a sok versenycsomagból összegyűjtött póló már nem fér a szekrényükbe (ezúton is kérem ezen versenyek szervezőit, hogy tegyék opcionálissá a verseny pólót a csomagban).

Remélem, hogy tudtam pár hasznos ötletet adni a fenti sorokban és sikerül majd a megfelelő ajándék kiválasztása kalandszerető barátaid számára!

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu