6 sátorozó hely a Transzfogarasi út közelében

A Transzfogarasi út közelében sátoroznál, melyet a „világ legjobb útjának” neveztek a Top Gear-ben? A Fogarasi havasok, Erdély legnagyobb hegységének szívét átszelő út látványára szeretnél ébredni? Egy olyan helyre tennéd le a sátrad, ahonnan Románia három legmagasabb csúcsa megmászható egy nap alatt. Olvass tovább, hogy megismerd a lehetőségeket!

 Ha jobban megfelel, ezt a cikket olvashatod angolul és románul is, a jobb oldalon lévő ikonokat használva, vagy megtekinthetsz egy rövid összefoglalót videó formátumban lennebb.

Olvasáshoz szükséges idő: 5 perc

1. A Bilea völgyében, az erdő szint felett

Nemrég teszteltük le ezt a helyet, szeptember közepén. A juhok már nem voltak az esztenánál és a hely nagyon kényelmes volt, mivel az autókat közel le lehetett parkolni. Viszont ez egyben nagy hátrány is, mert mindenféle ember eljut ide és rengeteg szemetet hagynak. Személy szerint ezt elfogadhatatlannak tartom, főleg, hogy pár lépésnyire van szeméttároló. Kellene tanulni egy kis kultúrát, jóérzést emberek, ha már otthon nem neveltek meg!

Mivel relatív alacsonyan van csupán 1570 méteren és az erdő igen közel van, éjszaka váratlan vendégeink érkeztek: rókák, akik szemmel láthatóan nem féltek az embertől és nagyon kitartóak voltak. Mind a 90 kilóm nagyságára szükségem volt, hogy elijesszem őket, de idővel visszatértek, így aztán nyugovóra tértünk. Nem volt kellemetlen meglepetésünk az éjszaka folyamán, de nem volt a legnyugodtabb éjszakám. Van egy megérzésem, hogy egyes „példányok” jó ötletnek tartják etetni a vadállatokat… Mintha nem lennének elég a medvék a Bucsecsben meg Székelyföldön…

Kempingező hely a Bilea völgyében
Kempingező hely a Bilea völgyében
Csak egy kis része a szemétnek a Bilea völgyi kempinghelyen
Csak egy kis része a szemétnek a Bilea völgyi kempinghelyen
GPS koordináták, Bilea völgye
GPS koordináták, Bilea völgye

Hogyan jutok oda?

Ha észak felől érkezel autóval, a Bilea vízesés felé induló ösvény egy nagy bal kanyarban indul, amelyiket nem lehet eltéveszteni, mivel rengeteg árus és bódé van ott. Ezt követi egy újabb visszafordító balkanyar, majd mielőtt az út elkezdene meredeken emelkedni, jobb oldalon van egy esztena. Az esztenához vezető földes út előtt kb. 20 méterrel lehet hagyni a kocsikat, de az alacsonyabb hasmagassággal rendelkező autókkal csak óvatosan!

Pro

Kontra

2. A Bilea tó partján

Ha a Bilea tó közelében sátraznál, az első lehetőség a tó észak-keleti partja, a Zerge tó felé vezető ösvény kezdeténél. Személy szerint még nem sátoroztam itt és az a gyanúm, hogy a közeli Bâlea Lac menedékház és étterem miatt napközben elég zsúfolt.

A Bilea tó partján, a kép közepén látható pár sátor a parkoló autók felett
A Bilea tó partján, a kép közepén látható pár sátor a parkoló autók felett

Pro

Kontra

3. A Bilea tó nyugati oldalán, a sorompós parkoló mellett

A másik lehetőség a Bilea tó közelében a tó nyugati partján van, a fizetős parkoló (2018 szeptemberében 40 lej volt a napi parkolás és 5 lej ha egy óránál kevesebbet maradunk) és a hegyimentő (Salvamont) ház mellett. Én csak egyszer sátoroztam itt, a 2×2 race verseny előtt, úgyhogy nem kell megijedni a képen szereplő tömegtől, ezek a versenyzők autói és sátrai. Egy nagy előnye ennek a helynek, hogy pár lépésnyire innen pillanthatjuk meg a Transzfogarasi út legszebb panorámáját, legalábbis szerintem.

Sátorozás a Bilea tó nyugati oldalán
Sátorozás a Bilea tó nyugati oldalán

Pro

Kontra

4. A Păltinului nyeregben

Én soha nem sátoroztam itt, de ez is egy lehetőség, hely van bőven. Viszont 2300m felett lévén, eléggé kitett és szeles, úgyhogy csak megfelelő sátorral és hálózsákkal ajánlott.

Păltinului nyereg
Păltinului nyereg
Păltinului nyereg GPS koordináták
Păltinului nyereg GPS koordináták

Hogyan jutok oda?

A 3-as számú sátorozó helytől indulva, felmászunk a piros kereszt jelzésen, majd a kék sávot követjük, mindvégig déli irányba. Miután emelkedtünk kb. 300m pozitív szintkülönbséget, a kék sáv találkozik a főgerinc jelzésével a piros sávval és innen megpillantjuk a sátorozó helyet.

Pro

Kontra

5. A Păltinu forrásnál

Ezt a helyet is frissen teszteltük, ugyanazon szeptember közepi kirándulás alkalmával, mint az 1-es számút. És őszintén szólva, imádtam! Ki ne szeretne ilyen kilátásra ébredni? Hát mondjuk az, aki nem olyan bolond, mint én, hogy a viharban a gerincen sátorozzon, miközben záporoznak a villámok és üvölt a mennydörgés… ami számomra igazi altatódal volt 🙂

Sátorozás a Păltinu forrásnál
Sátorozás a Păltinu forrásnál
Păltinu forrás észak felől nézve
Păltinu forrás észak felől nézve

Hogyan jutok oda?

A 4-es számú helytől követed a piros sáv jelzést déli irányba. A forrást nem könnyű észrevenni, többnyire a jobb oldalon lévő sziklákról csordogál a víz.

Pro

Kontra

6. Zerge tó

Az utolsó javaslatom egy olyan hely, amit én a legtöbbet használtam, a Zerge tó partja. A 2-es számú sátorozó helytől indulva felmászunk a kék háromszög (többek között) jelzésen, ezt követve kb. egy óra alatt érünk a nyeregbe, ahonnan már látjuk a tavat. Sátorozni lehet az északi oldalon, vagy a délin az emlékmű közelében. Ha nagyon jó edzettségi állapotban vagyunk és felkészültnek érezzük magunkat, megkísérelhetjük megmászni a Moldoveanu csúcsot, Románia legmagasabb csúcsát és a vissza érkezést egyetlen nap alatt. Ha ilyesmi jár a fejedben, vigyél fejlámpát, készülj fel rá, hogy helyenként futólépésben kell majd haladnod, máshol meg a kezeidet is használva sziklát másznod. Már sikerült megtenned egy nap alatt? Írd meg egy hozzászólásban, hogy mennyi időbe telt!

Zerge-tó és nyereg
Zerge tó és nyereg
Emlékmű a Zerge tónál
Emlékmű a Zerge tónál
Sátorozás a Zerge tó északi oldalán
Sátorozás a Zerge tó északi oldalán

Pro

Kontra

Remélem, hogy hasznosnak találtad a cikket, vagy legalább érdekesnek. Ha van kérdésed, vagy csak be szeretnél köszönni, hagyj egy hozzászólást! Kellemes túrázást!

This Post Has 2 Comments

Vélemény, hozzászólás?